In deze tentoonstelling zijn enkele werken "van gelijkgestemde kunstenaars" geplaatst: een driedimensioneel werk (een levensgrote maquette van de winkel van een goudaankoper) van Guillaume Bijl, een foto van Thomas Demand (die een maquette toont van een soort observatiehoekje), een readymade van Marcel Duchamp (fietswiel op stoel), een werk van Richard Artschwager, een installatie met postkaarten van Lynne Cohen aan Bert Danckaert (die de tentoonstelling cureerde samen met Joachim Naudts).
Untitled (Plywood Walls) (2011) is zo’n typisch beeld. In een hoek gemodelleerd met muliplexpanelen uit de standenbouw staat een armetierig bedframe met iets erop dat bezwaarlijk voor een matras kan doorgaan. Links daarvan een nachtkastje met telefoon. Niets bijzonders, behalve dat de schuifladen en handvaten op papier zijn getekend. Het hoofdeinde van het bed steunt tegen een wit pvc-paneel. Daarin een raam dat op niets uitgeeft en waaraan overhoeks en vormeloos een doek hangt, waar je met de beste moeite geen gordijn van kan maken. De vloer in blauw linoleum voelt aan als een zwembadoppervlak. Boven dit alles troont een buitenproportioneel grijs metalen ophangsysteem waaraan een blok met observatiecamera’s bevestigd is.
Ruimtes waar aan social engineering gedaan wordt, vormen bij Cohen een veelvoorkomend motief: niet openbaar toegankelijke plekken waar mensen opgeleid, getraind of geobserveerd worden.
Deze ruimte waarin alles wringt en die vragen oproept, blijkt finaal een opstelling in een politieschool te zijn die dienst doet voor rollenspellen. In een interview omschreef Cohen het beeld treffend als ‘grappig, sinister en triest’. Vergelijkbare ruimtes waar aan social engineering gedaan wordt, vormen bij Cohen een veelvoorkomend motief: niet openbaar toegankelijke plekken waar mensen opgeleid, getraind of geobserveerd worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten