zondag 29 december 2019
vrijdag 27 december 2019
2019-12-27 SMAK collectietentoonstelling NoWHere
De Franse filosoof en antropoloog Marc Augé omschreef in 1992 de ‘non-lieu’ als een universele plek zonder sociaal-maatschappelijke of architecturale identiteit, een typisch product van onze westerse supermoderniteit die door zijn ‘tussenin-status’ nooit het statuut van een volwaardig bemenselijkte plaats zal bereiken. Voorbeelden van ‘non-plaatsen’ zijn luchthavens, hotelkamers, metrostations en autostrades maar evengoed zouden ook musea hiervoor in aanmerking kunnen komen. Door hun onpersoonlijke, anonieme en vluchtige karakter roepen ‘non-plaatsen’ een gamma aan onbestemde gevoelens op, van ‘unheimlichkeit’, nostalgie, onthechting en ontmenselijking tot een verlangen naar of verwachting van exotisme, escapisme, vrijheid of een betere toekomst.
De ‘non-plaats’ lijkt door veel kunstenaars eerder utopisch te worden begrepen: een metafoor voor het verlangen naar een plek waar pure autonomie heerst, zowel ten opzichte van de kunst zelf, als ten aanzien van de maatschappij waarin ze zich bevindt. De meeste kunstwerken in deze tentoonstelling verbeelden dan ook niet enkel een onthechte, afstandelijke, bevreemdende en vervreemde omgang met de huidige supermoderne, vluchtige realiteit, ze verdragen bovendien zelden andere werken in hun buurt. Vandaar de keuze om ze hier onafhankelijk van elkaar te presenteren, als ‘non-plaatsen’ tussen concrete plaats en mentale ruimte, tussen ergens en nergens, hier en nu en daar en dan.
Met werk van Maurice Blaussyld, Dirk Braeckman, Jean-Marc Bustamante, Johan De Wilde, Alberto Garutti, Mark Manders, Wesley Meuris, Reinhard Mucha, Dennis Oppenheim, Paul Thek, Jan Vercruysse, Henk Visch en Lawrence Weiner.
2019-12-27 SMAK: Nashashibi/Skaer | Future Sun
Rosalind Nashashibi en Lucy Skaer brengen films en werk uit hun gezamenlijke en individuele praktijk samen in de tentoonstelling ‘Future Sun’. De schilderijen, sculpturen en films vullen elkaar aan en voegen nieuwe betekenissen toe aan de afzonderlijke oeuvres.
Nashashibi/Skaer maken meditatieve films die over kunst, mythologie en de wereld gaan. Niet zelden nemen ze het werk van andere kunstenaars als vertrekpunt voor het verkennen van thema’s die hen persoonlijk beroeren zoals identiteit, het portretteren van vrouwen, schoonheid, haar valkuilen, kolonisatie en politieke conflicten. Hun films verwerpen de regels van het plot en volgen een associatief, soms cryptisch parcours van beelden en sequenties die thema’s en ideeën aantikken, uitsmeren en verbinden.
In de tentoonstelling verkennen Lucy Skaer en Rosalind Nashashibi de intrigerende gedachte van de niet-lineaire tijd. Ze hanteren hem als leidraad doorheen de ruimte en het getoonde werk. Inspiratie hiervoor vonden ze bij ‘The Shobies’ Story’ (1990), een novelle van Ursula Le Guin, waarin een groep testpiloten van verschillende planeten en leeftijden met hun ruimteschip de niet-lineaire tijd najagen en onderweg de mogelijkheid verliezen om met elkaar te communiceren. Rosalind Nashashibi weeft het verhaal als een gespreksonderwerp doorheen haar recente films ‘Part One. Where there is a joyous mood, there a comrade will appear to share a glass of wine’ (2018) en ‘Part Two. The moon nearly at the full. The team horse goes astray’ (2019). Lucy Skaer vertaalt de idee van het tijdreizen naar sterk materiële sculpturen die een transitieproces ondergaan.
Daarnaast presenteren ze hun nieuwe film ‘Lamb’ (2019), de film ‘Flash’ (2006), een op 16mm film vastgelegde nachtelijke reis langs de collectie van het Metropolitan Museum en ‘Why Are You Angry?’ (2017), een kritische interpretatie van kijken en bekeken worden, veroveren en zorgen voor, vanuit het oeuvre van Paul Gauguin.
-
Lode Lapperre Silvia Bonotto Colin Waeghe Sanam Khatibi Clara Klein Kasper Bosmans